2015. szeptember 14., hétfő

Tejfölös minifánkok

Viszonylag könnyen és gyorsan elkészíthető ez a "fánkocska". 
Nagy kedvencem, de csak ritkán készítem, mivel az a kategória, aminek az evését nem lehet abbahagyni. Egy falat az egész, és folyamatos késztetést érez az ember, hogy "na még egyet, na még egyet..." :) 



Hozzávalók:


  • 50 dkg liszt
  • 2 pohár tejföl (kis dobozos)
  • 4 db tojássárgája
  • 3 dkg élesztő
  • 0,5-1 dl tej
  • 1 teáskanál cukor
  • 1 csipet só
A forgatáshoz: porcukor, vaníliás cukor, fahéj


Elkészítés:

(Érdemes a hozzávalókat 1-2 órával előbb kivenni a hűtőből, hogy ne legyenek hidegek.)
  1. Az élesztőt a  langyos tejben a cukorral felfuttatjuk.
  2. A tojások sárgáját összekeverjük a tejföllel
  3. Az összes hozzávalót összegyúrjuk az átszitált liszttel. (A tészta lágy kelt tészta.)
  4. A begyúrt tésztát kb. 10 percig pihentetjük.
  5. Pihentetés után ujjnyi vastagra nyújtjuk, majd kb. 2 cm átmérőjű szaggatóval (pl. pálinkás pohár) kiszaggatjuk. (Ha túl lágy a tészta erősebben lisztezzük nyújtásnál.)
  6. A kiszaggatott fánkokat egy órát kelesztjük, konyharuhával letakarva.
  7. Forró olajban kisütjük. (A sütésnél érdemes arra ügyelni, hogy úgy tegyük az olajba, hogy a deszkán lévő lisztes fele kerüljön felülre, különben folyton átfordul az olajban.)
  8. A kisült fánkokat papírtörlőre szedjük, és azonnal megforgatjuk vaníliás porcukorban, vagy fahéjas porcukorban.
Ebből a mennyiségből 70-75 db fánkocska lesz.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése