2015. szeptember 23., szerda

Frankfurti leves

Az elmúlt 1-2 hétben kimaradt a levesfőzés az életemből, és már nagyon hiányzott egy tányér jó meleg, tartalmas leves. Ma egy gyorsan elkészíthető leves mellett döntöttem, így készült ez a frankfurti leves. 


Hozzávalók:

  • 1/2 fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 4-5 dkg szalonna (én bacont használtam)
  • 15 dkg kelkáposzta
  • 1 nagyobb szem krumpli
  • 24 dkg virsli (6 db)
  • 1/2 kk. köménymag
  • csipet majoranna
  • 2-3 tk. só
  • frissen őrölt bors
  • 1 ek. őrölt pirospaprika
  • 1 ek. házi ételízesítő
  • 140 g tejföl (kis doboz)
  • 1 ek. liszt

Elkészítés: 


A szalonnát felkockázzuk, majd a vöröshagymát is apró kockákra vágjuk, a megmosott kelkáposztát pedig felcsíkozzuk, a krumplit kis kockákra vágjuk.



A szalonnát megpirítjuk, majd rádobjuk a vöröshagymát, amit kicsit megdinsztelünk, belereszeljük a fokhagymát.  


Ezután mehet bele a kelkáposzta, a felkockázott krumpli és egy kis köménymag.


 Őrölt pirospaprikát szórunk rá, illetve frissen őrölt borsot, és kb. 2 tk. sót.


Felengedjük vízzel, és lefedjük lassú tűzön főzzük tovább, kicsi majorannát és házi ételízesítőt szórunk bele.


Saját készítésű ételízesítő.


Közben a virslit felkarikázzuk és megpirítjuk.


Elkészítjük a habarást, 1 evőkanál lisztet összekeverünk 1 kis doboz tejföllel.


Amikor megpuhult a levesben a krumpli, akkor 1 merőkanálnyit a levéből a tejfölös-lisztes keverékre merünk, majd belekeverjük (hőkiegyenlítés).


Utána behabarjuk a levesünket.



A habarással felforraljuk, majd belekerül a megpirított virsli is. Ha szükséges még ízesítjük sóval.
(Én a kelkáposztás ételekbe szoktam tenni egy csipet szódabikarbónát is. )




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése