2015. szeptember 18., péntek

Szilvás pitetorta



Mivel ősz van és a szilvának most van a szezonja, ezért egy újabb szilvás recept, most pitetorta formában. :)

Hozzávalók:
  • 35 dkg rétesliszt
  • 15 dkg vaj vagy margarin
  • 10 dkg porcukor
  • 1 tojássárgája
  • fél csomag sütőpor
  • csipet só
  • tejföl

  • kb. fél kg szilva
  • 4-5 evőkanál barnacukor
  • 2 kávéskanál fahéj
Elkészítés:

A lisztet elkeverjük a porcukorral, sütőporral, sóval, majd összemorzsoljuk a kockára vágott vajjal,  ezután beledolgozzuk a tojássárgáját, és annyi tejfölt, hogy könnyen gyúrható és nyújtható tésztát kapjunk. Kb. 30 percet pihentetjük, de akár egy éjszakát is pihenhet  hűtőben.
Ezután 2 részre osztjuk a tésztát. Az egyik felét lisztezett deszkán kör alakúra nyújtjuk, és pite sütő formába tesszük.
A barnacukrot összekeverjük a fahéjjal, a szilvát kimagozzuk, és félbe vágjuk.



A tészta tetejére sorakoztatjuk a szilvákat és meghintjük a fahéjas barnacukorral.



A maradék tésztát szintén kinyújtjuk és derelyevágóval csíkokat vágunk belőle, majd ezekkel berácsozzuk a pite tetejét.



A megmaradt tojásfehérjével lekenjük a tetejét és 180 fokos sütőben kb. 20-25 perc alatt készre sütjük.




Porcukorral meghintve tálaljuk.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése