2015. szeptember 18., péntek

Csokoládétorta

Ez egy olyan csokoládétorta, aminek bár főzött és vajas a krémje, de nagyon finom és nem csömör. Eddig aki kóstolta, és kicsit is érdeklődik a sütés iránt, mindenki elkérte a receptjét. :) A krém receptje Anyukámtól származik, ő a Lúdláb sütit szokta ezzel a krémmel készíteni.

Hozzávalók a piskótához:

  • 6 tojás
  • csipet só
  • 18 dkg cukor
  • 3 evőkanál olaj
  • 3 evőkanál víz
  • 15 dkg liszt
  • 3 dkg holland kakaópor
  • 1 cs. sütőpor

Elkészítés:

A tojások fehérjét kemény habbá verjük a cukorral és egy csipet sóval, majd egyesével hozzáadjuk a tojások sárgáját is, utána az olajat és a vizet. A lisztet a kakaóporral és a sütőporral összekeverjük, majd óvatosan beleforgatjuk a habba.
A kapcsos tortaformát kikenjük vajjal, és lisztezzük, majd beleöntjük a tésztát, 180 fokra előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük.
Amikor megsült, a piskótát vízszintesen 3 felé vágjuk éles késsel.


Krém hozzávalói:

  • 20 dkg cukor
  • 1 egész tojás
  • 6 evőkanál liszt
  • 5 dkg holland kakaópor
  • 3 dl tej
  • 35 dkg vaj (vagy 10 dkg vaj + 25 dkg margarin)
  • (rum vagy rumaroma)

A krém elkészítése:

A tejben elkeverjük az egész tojást, majd belekeverjük a lisztet, a cukrot, a kakaóport és csomómentesre kikeverjük és sűrű krémmé főzzük, folyamatosan kevergetni kell.
A 35 dkg puha vajat habverővel kihabosítjuk és a kihűlt krémhez keverjük. (Az eredeti recept 25 dkg margarint és 10 dkg vajat ír, de én nem használok margarint.) Alaposan összedolgozzuk a krémet a vajjal. Esetleg rumaromát vagy rumot is tehetünk bele.


Csokoládémáz hozzávalói:

  • 10 dkg étcsokoládé
  • 3 evőkanál olaj

Elkészítése:

Az étcsokoládét vízgőz felett felolvasztjuk és az olajjal összekeverjük.


A torta összeállítása:

Az alsó tortalapra rákenjük a krém 1/3-át, arra a következő tortalap kerül, majd a krém következő harmadát kenjük rá, arra a 3. tortalap kerül. A maradék krémmel bevonjuk vékonyan a torta oldalát és a tetejét. Pici krémet hagyjunk a díszítéshez!
A torta tetejét bevonjuk a csokoládémázzal és hűtőbe helyezzük a tortát. Amikor megdermedt a csokimáz, díszítjük a torta tetejét a maradék krémmel és marcipán figurákkal.







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése