2015. december 6., vasárnap

Almás pitetorta




Ez az egyik kedvenc almás sütim, finom, omlós, linzerszerű tészta, és sok-sok almatöltelék. Most tortaformában sütöttem, de simán tepsiben is elkészíthető, általában én is abban szoktam. Mi savanykásan szeretjük, ezért nem sok cukrot adtam az almához, de mindenki ízlés szerint édesítheti.

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • fél csomag sütőpor
  • csipet só
  • 35 dkg puha vaj
  • 10-15 dkg porcukor (én csak 10 dkg-ot használtam, nekünk így tökéletes)
  • 1 egész tojás
  • 2-3 ek. tejföl

A töltelékhez: 

  • 1,5-2 kg alma
  • 1 ek. őrölt fahéj
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • 2-3 ek. méz
  • 1/2 citrom kifacsart leve
  • kb. 5 dkg darált dió
(A töltelékbe lehet több cukrot vagy mézet tenni, mi savanykásan szeretjük.)


Elkészítés:

Először az almával szoktam kezdeni, hogy kicsit tudjon hűlni, amíg a tésztát elkészítem. Az almát meghámozzuk, majd lereszeljük, meglocsoljuk a citrom levével.


A reszelt almát összekeverjük a fahéjjal, vaníliás cukorral és a mézzel, és megpároljuk, hogy a leve elpárologjon. Majd hűlni hagyjuk.


Amíg hűl a töltelék, elkészítjük a tésztát. A lisztbe belekeverünk egy csipet sót és a fél csomag sütőport, majd elmorzsoljuk a felkockázott puha vajjal. Hozzáadjuk a cukrot és a tojást, alaposan összegyúrjuk, ha igényli teszünk még bele 2-3 ek. tejfölt. A tésztát is pihentetjük kb. fél órát, folpackba csomagolva hűtőben.


Majd 2 részre osztjuk a tésztát és kinyújtjuk. A kinyújtott tésztát belehelyezzük a tepsibe, vagy a tortaformába (én 26 cm átmérőjű kapcsos tortaformát használtam most). Ha tortaformában sütjük, akkor a tésztát az ujjainkkal kicsit nyomkodjuk bele a formába, úgy hogy oldalt a peremére is jusson. 


Hintsük meg darált dióval, majd jöhet az almatöltelék.



A tészta másik felét is kinyújtjuk és a töltelék tetejére helyezzük. Én most különböző formákat szaggattam belőle, és azokat helyeztem az almára. A tetejét kenjük meg egész felvert tojással, és mehet a 170 fokra előmelegített sütőbe, kb. 50 percre. Ha egészben tesszük a tetejére a tésztát, akkor érdemes kicsit megszurkálni, hogy a gőz távozni tudjon. 
Akár rácsozhatjuk is a tetejét, ki-ki ízlése szerint.



Amikor elkészült, várnunk kell, hogy kihűljön, mert csak akkor lehet szépen szeletelni. 
Porcukorral meghintve tálaljuk.







Jó étvágyat kívánok! :)






2 megjegyzés: