2015. augusztus 23., vasárnap

Minek nevezzelek leves, avagy paprikás csirke leves :)




















Szeretjük a leveseket, a jó tartalmas leveseket. Egy kedves barátunktól idézem: "a leves szeretetéhez fel kell nőni..." és ez valóban így van. Gyermekkoromban nem igazán voltam leveses, de ahogy telik az idő és öregszem, egyre inkább megkedvelem a leveseket, legyen az egy könnyű zöldségleves, vagy krémleves, de a tartalmas, hússal és sok zöldséggel, esetleg tésztákkal dúsított leveseket még inkább. No, ez a leves a tartalmas kategóriába tartozik, van benne jó sok hús, zöldség, nokedli... :)

Hozzávalók:

  • 50 dkg csirkemell
  • 2 nagyobb sárgarépa
  • 2 petrezselyem gyökér
  • 1 csokor petrezselyem zöld
  • kb. 10 dkg zöldborsó
  • Kb. egy kisebb karalábé negyede
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 szem krumpli
  • Olívaolaj
  • só, bors, tárkony, lestyán, őrölt pirospaprika, őrölt kömény
A nokedlihez: liszt, tojás , víz


Elkészítés:

A hagymát apró kockákra vágjuk, majd kicsi zsiradékon (olívaolaj, kókuszzsír, kacsazsír, ki mit szeret) megdinszteljük. Rádobjuk az apró kockákra vágott csirkemellet, és a fokhagymát is ráreszeljük, majd amikor a hús kifehéredett, pici frissen őrölt borssal és 2 teáskanál himalája sóval, őrölt köménnyel ízesítjük. Ezután az apró kockákra vágott zöldségeket és borsót is rászórjuk (a krumpli kivételével), és együtt pirítjuk 1-2 percig a zöldségeket a hússal, majd megszórjuk kb. 1 púpozott teáskanál őrölt pirospaprikával és felengedjük annyi vízzel, hogy legalább 3 ujjnyira ellepje a zöldségeket és a húst. Lassú tűzön főzzük.

Közben elkészítjük a nokedlit. Kb. 3 evőkanálnyi lisztet, 1 tojással, csipet sóval és kb. 3 evőkanál vízzel alaposan összekeverünk.

Amikor a leves forrni kezd, beletesszük az egy szem krumplit, amit kockákra vágtunk, szórunk a levesbe, lestyánt, tárkonyt (kb. 1-1 teáskanálnyit), ekkor tesszük bele az egy csokor petrezselyem zöldet is.  Amikor a hús és a zöldségek megpuhultak, beleszaggatjuk a levesbe a nokedlit. Amint felforrt a nokedlivel, kész is a levesünk. A végén még ízesíteni kell sóval. Aki szereti egy fél paradicsomot és kicsi zöldpaprikát is tehet bele a zöldségekkel együtt.

Tejföllel kínáljuk.

(Más hússal is elkészíthető, pl. marhahússal, vagy sertéshússal is nagyon finom, de akkor a húst legalább félig meg kell főzni és a zöldségeket csak akkor tegyük bele).

Íme a fázisfotók:












Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése