A férjemnek régi vágya volt egy rostlap sütő. A héten sikerült egyet vásárolnia. Azt mondta, hogy életében tárgynak nem nagyon örült annyira, mint ennek. :)
Ennek apropóján ma tortillát sütöttünk (olyat, aminek kelt tésztája van), sok-sok finomsággal megtöltve (hamburgerhús, sonka, sajt, zöldségek, tejföl, paradicsompüré). Nagyon jól sikerült! Pedig a tésztája csak kísérletezés volt, de beletrafáltunk, olyan lett, amilyet szerettünk volna. (Szoktam olyan tortilla lapokat is készíteni, aminek nem kelt, hanem sütőporos a tésztája, de az egy kicsit szárazabb.)
Természetesen az elmúlt napok a grillezett húsokról és a grillezett zöldségekről szóltak, de majd erről is írok egy másik bejegyzésben.
Most lássuk a mai tortillánk receptjét. :)
Tortilla tészta hozzávalói (4 nagy tortillához):
- 30 dkg liszt (BL55)
- 180 ml langyos víz
- 2 evőkanál tejföl
- 1,5 dkg élesztő
- 2 kávéskanál só
- 1 kávéskanál cukor
- 2 evőkanál burgonyapehely (Bioboltokban kapható)
- 2 evőkanál olívaolaj
Elkészítés:
A lisztet átszitáljuk, beletesszük a sót, a burgonyapelyhet és összekeverjük.
A közepébe kis mélyedést készítünk, beleszórjuk a cukrot, és belemorzsoljuk a 1,5 dkg élesztőt, ráöntjük a langyos vizet, majd a 2 evőkanál olívaolajat, és a tejfölt.
Lágy tésztát dagasztunk belőle.
Kb. 1 óra alatt duplájára kelesztjük.
Amikor megkelt 4 felé osztjuk a tésztát és kézzel széthúzgáljuk.
A közepébe kis mélyedést készítünk, beleszórjuk a cukrot, és belemorzsoljuk a 1,5 dkg élesztőt, ráöntjük a langyos vizet, majd a 2 evőkanál olívaolajat, és a tejfölt.
Lágy tésztát dagasztunk belőle.
Kb. 1 óra alatt duplájára kelesztjük.
Amikor megkelt 4 felé osztjuk a tésztát és kézzel széthúzgáljuk.
Mi rostlapsütőn sütöttük, amit kb. 180 fokra melegítettünk, előtte hamburgerhúsokat sütöttünk rajta.
A rostlapra helyezzük a kézzel széthúzgált tortilla tésztát, majd amikor az egyik oldala megpirult, átfordítjuk.
Megkenjük a tészta egyik felét tejföllel, a másikat paradicsompürével. Az egyik felére halmozzuk a zöldségeket (mi vegyes salátakeveréket és uborkát tettünk bele), a felcsíkozott sonkát, amit kicsit megpirítottunk, reszelt sajtot, és a megsütött hamburgerhúst.
Majd ráhajtjuk a tortilla lap másik felét és még pár percig összesütjük, hogy jól beleolvadjon a sajt.
Mindez egy nagyobb serpenyőben is elkészíthető.
Próbáljátok ki, mert nagyon finom, nem fogtok csalódni! :)
A rostlapra helyezzük a kézzel széthúzgált tortilla tésztát, majd amikor az egyik oldala megpirult, átfordítjuk.
Megkenjük a tészta egyik felét tejföllel, a másikat paradicsompürével. Az egyik felére halmozzuk a zöldségeket (mi vegyes salátakeveréket és uborkát tettünk bele), a felcsíkozott sonkát, amit kicsit megpirítottunk, reszelt sajtot, és a megsütött hamburgerhúst.
Majd ráhajtjuk a tortilla lap másik felét és még pár percig összesütjük, hogy jól beleolvadjon a sajt.
Mindez egy nagyobb serpenyőben is elkészíthető.
Próbáljátok ki, mert nagyon finom, nem fogtok csalódni! :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése