2015. szeptember 20., vasárnap

Sajtos kiflik



Hozzávalók a tésztához:

  • 50 dkg liszt (BL55)
  • 1 ek. burgonyapehely (elhagyható)
  • csipet aszkorbinsav (elhagyható)
  • 2 dkg élesztő
  • 3 dl tej
  • 1 tk. cukor
  • fél doboz tejföl (kis dobozos 175 g-os)
  • 1 ek. zsír
  • 1 tojás
  • 2 tk só
  • 5 dkg sajt

A kenegetéshez:

  • kb. 5 dkg olvasztott vaj

A tetejére:

  • 1 egész tojás
  • 10 dkg reszelt sajt
  • esetleg szezámmag


Elkészítés:

A lisztet átszitáljuk, majd beleszórjuk a 2 tk. sót, a csipet aszkorbint, az 1 ek. burgonyapelyhet, és összekeverjük. A közepében mélyedést készítünk és belemorzsoljuk a 2 dkg élesztőt és 1 tk. cukrot, langyos tejet öntünk az élesztőre a mélyedésbe, pár perc után már beletesszük a többi hozzávalót, a fél doboz tejfölt, az 1 ek. zsírt, az 1 tojást, és belereszelünk 5 dkg sajtot. A tésztát alaposan összedolgozzuk, dagasztjuk (én géppel dagasztottam kb. 5-6 percet). Majd egy kelesztőtálban meleg helyen duplájára kelesztjük (kb. 1 óra).




Ha megkelt a tésztánk, 4 részre osztjuk, és kis gombócokat formálunk belőle, konyharuhával letakarjuk, 10 percig állni hagyjuk.



Majd egyesével kinyújtjuk a tésztát kör alakúra.



Az első lapot megkenjük kicsi olvasztott vajjal, majd ráhelyezzük a második lapot.




16 részre osztjuk. Pici reszelt sajtot szórunk a szélére.



Majd külön-külön feltekerjük, kis kifliket formázunk belőlük.


Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük. Ugyanígy járunk el a másik 2 kinyújtott lappal is. Összesen 32 db kiflink lesz.



A tetejét megkenjük 1 egész felvert tojással, és megszórjuk reszelt sajttal, esetleg szezámmaggal, lenmaggal.


Letakarjuk egy konyharuhával és bekapcsoljuk a sütőt, 180 fokra előmelegítjük. Amikor bemelegedett a sütő, betesszük a kifliket és kb. 15 perc alatt készre sütjük.







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése