2015. augusztus 31., hétfő

Virslis kifli


Régebben sütöttem már ezeket a virslis kifliket, de nagyon jól sikerültek, azt hiszem hamarosan meg kell ismételnem. :) Ez egy kisebb adag, lehet duplázni a hozzávalók mennyiségét és akkor 16 db kiflink lesz. Tökéletes reggeli, de akár ebédre egy tartalmas leves után is megállja a helyét. :)


Hozzávalók:

A tésztához:

  • 30 dkg liszt (BL-55)
  • 50 ml víz 
  • 15 g friss élesztő 
  • 1 kávéskanál barnacukor
  • 1 kávéskanál só 
  • 150 ml tej

A kenegetéshez:
  • 50 g olvasztott vaj

A töltelékhez:
  • 8 db virsli
  • mustár
  • ketchup

A tetejére:
  • 1 db tojás
  • kb. 5 dkg reszelt sajt (lehet füstölt is)
  • szezámmag
  • lenmag


Elkészítés: 

  1. A tejben a barnacukorral felfuttatjuk az élesztőt.
  2. Közben kimérjük a lisztet, belekeverjük a sót, majd beleöntjük a felfuttatott élesztőt, és a fél dl vizet. Összekeverjük a hozzávalókat, majd alaposan kidagasztjuk a tésztát. (Én dagasztógépet használtam, kb. 5-8 perc alatt készült el.)
  3. Kb. 40-50 percig meleg helyen kelesztjük. 
  4. Utána 3 részre osztjuk a tésztát, és egyenként nagyon vékonyra, kör alakúra nyújtjuk. 
  5. Közben megolvasztjuk az 5 dkg vajat. 
  6. Az első kinyújtott tésztát megkenjük az olvasztott vaj felével, arra helyezzük a 2. kinyújtott lapot, amit szintén megkenünk a maradék olvasztott vajjal, majd rátesszük  a 3. lapot. 
  7. Ezután az egészet még elnyújtjuk, egy jó nagy kört kell kapnunk. 
  8. 8 felé vágjuk a kört, 4-et mustárral kenünk, 4-et ketcuppal (vagy ki mit szeret), és a virsliket beletesszük, majd feltekerjük. 
  9. Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük a kifliket és újabb fél órát kelesztjük, konyharuhával letakarva, közben a sütőt előmelegítjük 180 fokra. 
  10. A kiflik tetejét megkenjük 1 egész felvert tojással, a mustárosokat szezámmaggal és lenmaggal szórjuk meg, a ketchuposat sajttal (de ez is ízlés kérdése, ki mit szeret, azzal szórja a kiflik tetejét). 
  11. Amikor bemelegedett a sütő, 180 fokon kb. 20 percig sütjük. 


Fázisfotók:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése