Régebben sütöttem már ezeket a virslis kifliket, de nagyon jól sikerültek, azt hiszem hamarosan meg kell ismételnem. :) Ez egy kisebb adag, lehet duplázni a hozzávalók mennyiségét és akkor 16 db kiflink lesz. Tökéletes reggeli, de akár ebédre egy tartalmas leves után is megállja a helyét. :)
Hozzávalók:
A tésztához:
- 30 dkg liszt (BL-55)
- 50 ml víz
- 15 g friss élesztő
- 1 kávéskanál barnacukor
- 1 kávéskanál só
- 150 ml tej
A kenegetéshez:
- 50 g olvasztott vaj
A töltelékhez:
- 8 db virsli
- mustár
- ketchup
A tetejére:
- 1 db tojás
- kb. 5 dkg reszelt sajt (lehet füstölt is)
- szezámmag
- lenmag
Elkészítés:
- A tejben a barnacukorral felfuttatjuk az élesztőt.
- Közben kimérjük a lisztet, belekeverjük a sót, majd beleöntjük a felfuttatott élesztőt, és a fél dl vizet. Összekeverjük a hozzávalókat, majd alaposan kidagasztjuk a tésztát. (Én dagasztógépet használtam, kb. 5-8 perc alatt készült el.)
- Kb. 40-50 percig meleg helyen kelesztjük.
- Utána 3 részre osztjuk a tésztát, és egyenként nagyon vékonyra, kör alakúra nyújtjuk.
- Közben megolvasztjuk az 5 dkg vajat.
- Az első kinyújtott tésztát megkenjük az olvasztott vaj felével, arra helyezzük a 2. kinyújtott lapot, amit szintén megkenünk a maradék olvasztott vajjal, majd rátesszük a 3. lapot.
- Ezután az egészet még elnyújtjuk, egy jó nagy kört kell kapnunk.
- 8 felé vágjuk a kört, 4-et mustárral kenünk, 4-et ketcuppal (vagy ki mit szeret), és a virsliket beletesszük, majd feltekerjük.
- Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük a kifliket és újabb fél órát kelesztjük, konyharuhával letakarva, közben a sütőt előmelegítjük 180 fokra.
- A kiflik tetejét megkenjük 1 egész felvert tojással, a mustárosokat szezámmaggal és lenmaggal szórjuk meg, a ketchuposat sajttal (de ez is ízlés kérdése, ki mit szeret, azzal szórja a kiflik tetejét).
- Amikor bemelegedett a sütő, 180 fokon kb. 20 percig sütjük.
Fázisfotók:
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése