Viszonylag könnyen és gyorsan elkészíthető ez a "fánkocska".
Nagy kedvencem, de csak ritkán készítem, mivel az a kategória, aminek az evését nem lehet abbahagyni. Egy falat az egész, és folyamatos késztetést érez az ember, hogy "na még egyet, na még egyet..." :)
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 2 pohár tejföl (kis dobozos)
- 4 db tojássárgája
- 3 dkg élesztő
- 0,5-1 dl tej
- 1 teáskanál cukor
- 1 csipet só
A forgatáshoz: porcukor, vaníliás cukor, fahéj
Elkészítés:
(Érdemes a hozzávalókat 1-2 órával előbb kivenni a hűtőből, hogy ne legyenek hidegek.)
- Az élesztőt a langyos tejben a cukorral felfuttatjuk.
- A tojások sárgáját összekeverjük a tejföllel
- Az összes hozzávalót összegyúrjuk az átszitált liszttel. (A tészta lágy kelt tészta.)
- A begyúrt tésztát kb. 10 percig pihentetjük.
- Pihentetés után ujjnyi vastagra nyújtjuk, majd kb. 2 cm átmérőjű szaggatóval (pl. pálinkás pohár) kiszaggatjuk. (Ha túl lágy a tészta erősebben lisztezzük nyújtásnál.)
- A kiszaggatott fánkokat egy órát kelesztjük, konyharuhával letakarva.
- Forró olajban kisütjük. (A sütésnél érdemes arra ügyelni, hogy úgy tegyük az olajba, hogy a deszkán lévő lisztes fele kerüljön felülre, különben folyton átfordul az olajban.)
- A kisült fánkokat papírtörlőre szedjük, és azonnal megforgatjuk vaníliás porcukorban, vagy fahéjas porcukorban.
Ebből a mennyiségből 70-75 db fánkocska lesz.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése