2015. október 31., szombat

Túrós-mascarponés kosárkák

Valami édességet kívántam, volt itthon túró és mascarpone, gondoltam ebből összeütök valamit, mivel nagyon szeretem a túrós sütiket. Egy olyan kosárkát sütöttem, aminek a tölteléke mascarponéval kevert túró, kicsi citromlével ízesítve.



Hozzávalók a kosárkához (ebből a mennyiségből 20 db kosárkánk lesz):

  • 16 dkg liszt
  • 10 dkg vaj
  • 2 ek. holland kakaópor
  • 2 ek. porcukor
  • csipet só
  • 1 tojássárgája
  • késhegynyi szódabikarbóna
  • 2 ek. tejföl

Elkészítés:

A lisztet, a kakaóport, porcukrot, sót, szódabikarbónát összekeverjük, majd belekockázzuk a vajat, kezünkkel kicsit összemorzsoljuk, majd beletesszük a tojássárgáját és a tejfölt, és összegyúrjuk az egészet. Folpackba csomagoljuk és kb. fél órára hűtőbe tesszük.


Majd kb. fél centi vastagra nyújtjuk. A kosárka formákat kikenjük vajjal. 


Egy kerek szaggatóval (pl. bögrével) kiszaggatjuk a köröket, amivel kibéleljük a kosárkaformákat, jól belenyomkodjuk a tésztát és villával megszúrjáljuk.


180 fokra előmelegített sütőben kb. 10 perc alatt készre sütjük a kosárkákat.
Amikor megsültek kiborítjuk a formából a sütit, könnyen ki fog jönni, de azért óvatosan bánjunk vele, mert könnyen törik.

Ezután elkészítjük a tölteléket, ami jelen esetben egy mascarponés-túrós krém volt, de akár pudinggal, gyümölcsökkel is megtölthetjük a kosárkákat.

Krém hozzávalói:

  • 25 dkg túró
  • 15 dkg mascarpone
  • 10 dkg porcukor
  • 1 kisebb citrom kifacsart leve és héja

Krém elkészítése:

A mascarponét a porcukorral, a citrom levével és héjával, valamint az áttört túróval habverő segítségével alaposan összekeverjük.

Ezzel a krémmel töltjük meg a kosárkákat egy csillagcsöves nyomózsák segítségével.

Jó étvágyat! :)










Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése