2015. október 4., vasárnap

HAMBURGER


Tegnap délután - kihasználva az őszi napsugarakat, a jó időt - meghívtuk a barátainkat egy kis hamburgerezésre.
A hamburgerzsemlét és a hamburgerhúst is saját kezűleg készítettem.
Kint a szabadban rostlapon sültek a finomságok a zsemlékbe. A hamburgereket a férjem állította össze, nem sajnálta belőle a hozzávalókat. :) Óriási burgereket készített, duplahússal, bacon szalonnával, tükörtojással, gombával, sajttal, sonkával és sok-sok zöldséggel felturbózva. Akkora hamburgerek születtek, hogy beleharapni alig lehetett, sőt, volt, akinek szüksége volt hozzá késre és villára is, hogy enni tudjon belőle. :)
A hamburgerzsemléket Limara receptje alapján készítettem. Köszönöm a receptet!

Hamburgerzsemle




Hozzávalók:

  • 2 dl langyos tej
  • 2. ek. cukor
  • 1 tk. só
  • 40 g olaj
  • 1 egész tojás
  • 100 g natúr joghurt
  • 60 dkg liszt (BL-55)
  • 2 dkg élesztő
  • + 1 tojás a kenéshez
  • szezámmag a tetejére

Elkészítés:

A lisztet beleszitáljuk a dagasztótálba, majd beleszórjuk a sót, a cukrot és összekeverjük, a közepébe kis mélyedést készítünk, ahová belemorzsoljuk az élesztőt,  ráöntjük a langyos tejet, beletesszük a tojást, a joghurtot, az olajat. Én dagasztógéppel kb. 5-6 perc alatt  bedagasztottam a tésztát, de kézzel is dagaszthatunk. Majd duplájára kelesztjük. 
Amikor megkelt a tésztánk, lisztezett felületre borítjuk, és 9 egyforma részre osztjuk (kb. 110-120 g-os darabok lesznek), majd megformázzuk a zsemléket, és sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük őket. 


Ismét duplájára kelesztjük, majd lekenjük 1 egész felvert tojással, és megszórjuk szezámmaggal v. lenmaggal (elhagyható).  


180 fokos előmelegített sütőben kb. 18 percig sütjük.



Hamburgerhús

(14-15 db húspogácsa jön ki ebből a mennyiségből)

Hozzávalók:

  • 1 kg marhahús (nálam lábszár)
  • 1 kg sertéslapocka
  • 2 kisebb fej vöröshagyma
  • 6 gerezd fokhagyma
  • 2 ek. só
  • frissen őrölt bors
  • 1 ek. mustár
  • kicsi aprított petrezselyemzöld

Elkészítés:

A 2 kg húst ledaráljuk. A megtisztított  vöröshagymát és fokhagymát összeturmixoljuk, hogy teljesen pépes legyen, majd belekeverjük a darált húsba, sózzuk, borsozzuk, beletesszük a mustárt és petrezselymet, jó alaposan összegyúrjuk a masszát. 1 éjszakára hűtőbe tesszük, hogy jól összeérjenek az ízek. 




Másnap 14-15 részre osztjuk, gombócokat formázunk belőle, majd ellapítjuk és megsütjük mindkét oldalát.




Mi rostlapon sütöttük a húst (a tetejére cheddar sajtot olvasztottunk), baconszalonna szeleteket pirítottunk, gombát pirítottunk, tükörtojást sütöttünk, a félbevágott hamburgerzsemléket is megpirítottuk a lapon. 






A férjem állította össze a hamburgereket: a zsemle aljára saláta levél került, majd hamburgerhús, a tetején sajttal, arra tükörtojás,  majd ismét egy hús, bacon, sonka, gomba, zöldségek (paradicsom, uborka, lilahagyma, paprika), és ki mit kért bele ketchup, mustár, majonéz stb... a tetejére pedig pirított hagyma került. 

Mutatom a képeket a kész hambikról. :)



Ez a "szerényebb" változat az enyém volt. :)








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése