Tegnap délután - kihasználva az őszi napsugarakat, a jó időt - meghívtuk a barátainkat egy kis hamburgerezésre.
A hamburgerzsemlét és a hamburgerhúst is saját kezűleg készítettem.
Kint a szabadban rostlapon sültek a finomságok a zsemlékbe. A hamburgereket a férjem állította össze, nem sajnálta belőle a hozzávalókat. :) Óriási burgereket készített, duplahússal, bacon szalonnával, tükörtojással, gombával, sajttal, sonkával és sok-sok zöldséggel felturbózva. Akkora hamburgerek születtek, hogy beleharapni alig lehetett, sőt, volt, akinek szüksége volt hozzá késre és villára is, hogy enni tudjon belőle. :)
A hamburgerzsemléket Limara receptje alapján készítettem. Köszönöm a receptet!
Hamburgerzsemle
Hozzávalók:
- 2 dl langyos tej
- 2. ek. cukor
- 1 tk. só
- 40 g olaj
- 1 egész tojás
- 100 g natúr joghurt
- 60 dkg liszt (BL-55)
- 2 dkg élesztő
- + 1 tojás a kenéshez
- szezámmag a tetejére
Elkészítés:
A lisztet beleszitáljuk a dagasztótálba, majd beleszórjuk a sót, a cukrot és összekeverjük, a közepébe kis mélyedést készítünk, ahová belemorzsoljuk az élesztőt, ráöntjük a langyos tejet, beletesszük a tojást, a joghurtot, az olajat. Én dagasztógéppel kb. 5-6 perc alatt bedagasztottam a tésztát, de kézzel is dagaszthatunk. Majd duplájára kelesztjük.
Amikor megkelt a tésztánk, lisztezett felületre borítjuk, és 9 egyforma részre osztjuk (kb. 110-120 g-os darabok lesznek), majd megformázzuk a zsemléket, és sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük őket.
Ismét duplájára kelesztjük, majd lekenjük 1 egész felvert tojással, és megszórjuk szezámmaggal v. lenmaggal (elhagyható).
180 fokos előmelegített sütőben kb. 18 percig sütjük.
Hamburgerhús
(14-15 db húspogácsa jön ki ebből a mennyiségből)
Hozzávalók:
- 1 kg marhahús (nálam lábszár)
- 1 kg sertéslapocka
- 2 kisebb fej vöröshagyma
- 6 gerezd fokhagyma
- 2 ek. só
- frissen őrölt bors
- 1 ek. mustár
- kicsi aprított petrezselyemzöld
Elkészítés:
A 2 kg húst ledaráljuk. A megtisztított vöröshagymát és fokhagymát összeturmixoljuk, hogy teljesen pépes legyen, majd belekeverjük a darált húsba, sózzuk, borsozzuk, beletesszük a mustárt és petrezselymet, jó alaposan összegyúrjuk a masszát. 1 éjszakára hűtőbe tesszük, hogy jól összeérjenek az ízek.
Másnap 14-15 részre osztjuk, gombócokat formázunk belőle, majd ellapítjuk és megsütjük mindkét oldalát.
Mi rostlapon sütöttük a húst (a tetejére cheddar sajtot olvasztottunk), baconszalonna szeleteket pirítottunk, gombát pirítottunk, tükörtojást sütöttünk, a félbevágott hamburgerzsemléket is megpirítottuk a lapon.
A férjem állította össze a hamburgereket: a zsemle aljára saláta levél került, majd hamburgerhús, a tetején sajttal, arra tükörtojás, majd ismét egy hús, bacon, sonka, gomba, zöldségek (paradicsom, uborka, lilahagyma, paprika), és ki mit kért bele ketchup, mustár, majonéz stb... a tetejére pedig pirított hagyma került.
Mutatom a képeket a kész hambikról. :)
Ez a "szerényebb" változat az enyém volt. :) |
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése