Mézes lapok
Hozzávalók:
- 35 dkg liszt
- 10 dkg porcukor
- 8 dkg vaj
- 2 egész tojás
- 2 ek. méz
- 1 kk. szódabikarbóna
- csipet só
A lisztet a szódabikarbónával, a csipet sóval és a porcukorral elkeverjük, belekockázzuk a vajat, kicsit összemorzsoljuk, majd beletesszük a 2 egész tojást, és a 2 ek. mézet, alaposan összegyúrjuk a tésztát. Fóliába csomagoljuk és kb. fél órát pihentetjük. Addig elkészítjük a főzött krémet. Pihentetés után 2 felé osztjuk a tésztát, és két vékony lapot nyújtunk belőle, sütőlapra vagy tepsi hátuljára helyezzük, villával megszurkáljuk és 200 fokos sütőben kb. 8 perc alatt szép barnára sütjük. Sütőpapíron is nyújthatjuk, akkor könnyebben tudjuk a sütőlapra helyezni.
Krém
Hozzávalók:
- 1 l tej
- 2 cs. vaníliás pudingpor
- 2 cs. vaníliás cukor
- 3 ek. rétesliszt
- 3 tojássárgája
- fél vaníliarúd kikapart belseje
- 20 dkg vaj
- 10 dkg porcukor
A pudingport összekeverjük a rétesliszttel, a 2 cs. van. cukorral, majd kicsi hideg tejjel csomómentesre keverjük. A tejben kézi habverővel elkeverjük a 3 tojássárgáját, majd beleöntjük a pudingos-lisztes tejet, a vaníliarúd kikapart magjait is beletesszük, és folyamatos kevergetés mellett sűrű krémet főzünk belőle. A vajat a porcukorral kihabosítjuk. Majd a teljesen kihűtött krémbe habverővel belekeverjük a porcukros vajat.
Kakaós tejszínhab
Hozzávalók:
- 2 dl cukrászhab
- 1 púpozott evőkanál holland kakaópor
A tejszínt kemény habbá verjük a kakaóporral. (A cukrászhab tartalmaz cukrot ezért nem kell bele külön cukrot keverni, ha habtejszínből készítjük, akkor cukrot is teszünk bele.)
Összeállítás:
Az egyik mézes lapra rákenjük a vaníliás krémet, majd arra a kakaós habot, végül ráhelyezzük a másik mézes lapot. 1 éjszakát hűtőben pihentetjük, hogy megpuhuljanak a lapok. (Én előre felszeleteltem a felső lapot és úgy helyeztem a tetejére, hogy a szeletelés másnap könnyebben menjen.) A tetejét porcukorral meghintve tálaljuk, de akár csokimázat is készíthetünk rá.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése