A napokban valamelyik sütős-főzős csoportban találkoztam egy hasonló sütivel, már akkor eldöntöttem, hogy a hétvégén sütök valami hasonlót. Gondolkodtam, hogy milyen omlós tésztát is készítsek, végül összeállt a fejemben a kép... Ma megsütöttem az én fahéjas-szilvás pitémet muffinformában, ami nagyon ízlett a kóstolóimnak.
Hozzávalók:
- 40 dkg liszt
- 20 dkg vaj
- csipet só
- 1 cs. vaníliás cukor
- 1 egész tojás
- kb. 2 evőkanál tejföl
- 8 szem szilva
- kb. 10-15 dkg barnacukor
- 2 kávéskanálnyi őrölt fahéj
Elkészítés:
Addig a szilvát alaposan megmossuk, félbevágjuk és kiszedjük a magjait.
A 10 dkg barnacukrot egy kis tálkában összekeverjük 2 kávéskanál fahéjjal.
A tésztát kivesszük a hűtőből és vékonyra nyújtjuk, majd kb. 9-10 cm átmérőjű szaggatóval (én egy bögrét használtam), kiszaggatjuk. 16 db kört kell szaggatni, és egy kicsi tésztát hagyni kell a süti tetejére is. A muffin tepsi mélyedéseibe 1-1 kör kerül, majd mindegyik közepébe fél szem szilvát teszünk, a szilvák közepére kb. 1 teáskanálnyi fahéjjal összekevert barnacukrot szórunk, nem baj, ha a szilva mellé is szóródik. :)
A maradék tésztát újra kinyújtjuk és derelyevágóval kis
csíkokat vágunk belőle, de lehet különböző kiszúró formákat is használni
(csillag, szívecske, stb.) és a sütik tetejét berácsozzuk a csíkokkal,
vagy csillag, szívecske kerül rá. A piték tetejét egy egész felvert tojással megkenjük.
16 db muffin-pite jön ki ebből a mennyiségből. Mivel a muffin sütő
12-es így 4 darabot még külön kell sütni, bár én úgy oldottam meg, hogy muffin
papírba tettem a maradék 4 sütit, és egy nagy tepsibe belehelyeztem a muffin
sütőt, külön mellé a 4 db sütit csak papírban (egy picit lehet, hogy
eldeformálódnak, de nem vészes), így egy adagban ki tudtam sütni. Előmelegített
180 fokos sütőben kb. 15 perc alatt sültek meg.
Porcukorral meghintve tálaljuk.
Íme a fázisfotók:
Porcukorral meghintve tálaljuk.
Íme a fázisfotók:
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése