Szeretjük a leveseket, a jó tartalmas leveseket. Egy kedves barátunktól idézem: "a leves szeretetéhez fel kell nőni..." és ez valóban így van. Gyermekkoromban nem igazán voltam leveses, de ahogy telik az idő és öregszem, egyre inkább megkedvelem a leveseket, legyen az egy könnyű zöldségleves, vagy krémleves, de a tartalmas, hússal és sok zöldséggel, esetleg tésztákkal dúsított leveseket még inkább. No, ez a leves a tartalmas kategóriába tartozik, van benne jó sok hús, zöldség, nokedli... :)
Hozzávalók:
- 50 dkg csirkemell
- 2 nagyobb sárgarépa
- 2 petrezselyem gyökér
- 1 csokor petrezselyem zöld
- kb. 10 dkg zöldborsó
- Kb. egy kisebb karalábé negyede
- 1 fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 szem krumpli
- Olívaolaj
- só, bors, tárkony, lestyán, őrölt pirospaprika, őrölt kömény
A hagymát apró kockákra vágjuk, majd kicsi zsiradékon
(olívaolaj, kókuszzsír, kacsazsír, ki mit szeret) megdinszteljük. Rádobjuk az apró kockákra vágott csirkemellet, és a fokhagymát
is ráreszeljük, majd amikor a hús kifehéredett, pici frissen őrölt borssal és 2 teáskanál
himalája sóval, őrölt köménnyel ízesítjük. Ezután az apró kockákra vágott zöldségeket és borsót is
rászórjuk (a krumpli kivételével), és együtt pirítjuk 1-2 percig a zöldségeket a
hússal, majd megszórjuk kb. 1 púpozott teáskanál őrölt pirospaprikával és
felengedjük annyi vízzel, hogy legalább 3 ujjnyira ellepje a zöldségeket és a
húst. Lassú tűzön főzzük.
Közben elkészítjük a nokedlit. Kb. 3 evőkanálnyi lisztet, 1
tojással, csipet sóval és kb. 3 evőkanál vízzel alaposan összekeverünk.
Amikor a leves forrni kezd, beletesszük az egy szem krumplit,
amit kockákra vágtunk, szórunk a levesbe, lestyánt, tárkonyt (kb. 1-1 teáskanálnyit), ekkor tesszük bele az egy csokor petrezselyem
zöldet is. Amikor a hús és a zöldségek
megpuhultak, beleszaggatjuk a levesbe a nokedlit. Amint felforrt a
nokedlivel, kész is a levesünk. A végén még ízesíteni kell sóval. Aki szereti
egy fél paradicsomot és kicsi zöldpaprikát is tehet bele a zöldségekkel
együtt.
Tejföllel kínáljuk.
(Más hússal is elkészíthető, pl. marhahússal, vagy
sertéshússal is nagyon finom, de akkor a húst legalább félig meg kell főzni és
a zöldségeket csak akkor tegyük bele).
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése