Az egyetlen nagyfiam 17 éves lett. Valami gyors tortát kellett kitalálnom, mivel szerdára esett a szülinapja és kedden munka után álltam neki a tortakészítésnek, ezért döntöttem a joghurttorta mellett, ami viszonylag gyorsan kész, nem csömör és mutatós is. :) A joghurttortát általában piskótatekerccsel szoktam készíteni, mert jól mutat a torta oldalán és finom is.
Hozzávalók:
A piskótatekercshez:
- 8 db tojás
- 8 ek. liszt
- 8 ek. cukor
- fél csomag sütőpor (elhagyható)
- lekvár
A joghurtos krémhez:
- 2 nagy doboz natúr joghurt (össz. 700 g)
- 10 dkg porcukor
- 200 ml cukrászhab
- 20 g zselatin
- 100-150 ml víz
- bármilyen gyümölcs (friss vagy fagyasztott, vagy befőtt)
A tetejére:
- gyümölcs
- 10 g zselatin
- 200-300 ml gyümölcslé
Elkészítés:
A piskótával kezdünk. A 8 tojást különválasztjuk, a fehérjét csipet sóval kemény habbá verjük, majd kanalanként beleadagoljuk a cukrot, majd egyesével a tojássárgákat. Végül óvatosan beleforgatjuk a lisztet, amit összekevertünk sütőporral (de a sütőpor el is maradhat).
Egy nagy gáztepsit kibélelünk szilikonos sütőpapírral, majd belesimítjuk a piskótát. 180 fokra előmelegített sütőben, tűpróbáig sütjük.
Ha megsült a piskóta, még melegen feltekerjük a sütőpapír segítségével, majd kitekerjük és megkenjük vékonyan lekvárral (én most sárgabaracklekvárral kentem). Újra feltekerjük és hagyjuk kihűlni.
Majd kb. 1 cm-es szeletekre vágjuk a piskótatekercset.
Majd kb. 1 cm-es szeletekre vágjuk a piskótatekercset.
Közben elkészítjük a joghurtos krémet. A zselatint a vízben feloldjuk és felmelegítjük, de ne forraljuk fel. A joghurtot összekeverjük a porcukorral, a tejszínt kemény habbá verjük. A joghurtot és tejszínhabot habverővel összekeverjük, majd a langyosra hűtött zselatint is belekeverjük. Bármilyen gyümölcsöt forgatunk a végén a krémbe (én jelenleg őszibarack befőttet kockáztam bele).
A 26 cm átmérőjű kapcsos tortaformát folpackal kibéleljük és az oldalát körberakjuk a piskótatekercsekkel, az aljára is piskótatekercs kerül, majd beleöntjük a joghurtos krémet.
Hűtőbe tesszük kb. 1 órára.
Kb. 2-3 dl gyümölcslébe (én most frissen facsart, szűrt narancslét használtam) feloldjuk a zselatint, és felmelegítjük, nem forraljuk, majd langyosra hűtjük.
A megdermedt tortát kivesszük a hűtőből és gyümölcsökkel díszítjük a tetejét (jelen esetben őszibarack befőtt, fagyasztott szeder és málna, valamint gránátalma magok kerültek az én tortámra), majd ráöntjük a gyümölcsös zselatint, ismét hűtőbe tesszük pár órára (esetleg egy északára).
Tálalás előtt lecsatoljuk róla a tortaformát, és a folpackot is leszedjük a tortáról, tejszínhabbal még díszíthetjük.
Jó étvágyat kívánok hozzá!
Hűtőbe tesszük kb. 1 órára.
Kb. 2-3 dl gyümölcslébe (én most frissen facsart, szűrt narancslét használtam) feloldjuk a zselatint, és felmelegítjük, nem forraljuk, majd langyosra hűtjük.
A megdermedt tortát kivesszük a hűtőből és gyümölcsökkel díszítjük a tetejét (jelen esetben őszibarack befőtt, fagyasztott szeder és málna, valamint gránátalma magok kerültek az én tortámra), majd ráöntjük a gyümölcsös zselatint, ismét hűtőbe tesszük pár órára (esetleg egy északára).
Tálalás előtt lecsatoljuk róla a tortaformát, és a folpackot is leszedjük a tortáról, tejszínhabbal még díszíthetjük.
Jó étvágyat kívánok hozzá!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése