Nem mondom, hogy a pikk-pakk 5 perc alatt összedobom kategória, de azért nem olyan vészes. Régebben sosem álltam neki olyan sütinek, amihez lapokat kell sütni, valahogy féltem a lapok nyújtásától, sütésétől, pedig nem is olyan nehéz. :)
Hozzávalók:
A mézes lapokhoz:
- 2 db tojás
- 5 dkg zsír
- 3 ek. méz
- 4 ek. tej
- 20 dkg cukor
- 60 dkg liszt
- 1 csapott evőkanál szódabikarbóna
A krémhez:
- 20 dkg porcukor
- 20 dkg vaj
- 5 ek. rum (nekem csak rumaromám volt, kb. 1 fél üvegcsével tettem bele)
- 4 ek. búzadara
- 7 dl tej
- lekvár a közepére (meggy, ribizli, szamóca stb.)
A csokimázhoz:
- 15 dkg étcsokoládé
- 1-2 ek. étolaj vagy vaj, esetleg tejszín
Elkészítés:
A mézes lapokhoz, először a tojást, a zsírt, a mézet, a tejet és 20 dkg cukrot összemelegítjük, majd beledolgozzuk a szódabikarbónával összekevert lisztet. Még melegen összegyúrjuk, szép simára dolgozzuk, addig gyúrjuk, míg nem ragad, lisztezhetjük közben. 4 felé osztjuk a tésztát és 4 lapot nyújtunk belőle. Zsírozott-lisztezett tepsiben vagy sütőpapírral bélelt tepsiben, vagy a tepsi hátulján sütjük a lapokat, amiket kicsit villával megszurkálunk, 180 fokon pár perc alatt megsülnek. (Én két sütőpapír között nyújtottam ki a lapokat, így sokkal egyszerűbb volt a tepsibe emelni a kinyújtott tésztát.)
A krémhez a 7 dl tejben megfőzzük a búzadarát. A puha vajat, a porcukorral és a rummal/rumaromával kihabosítjuk, ha kihűlt a tejbegrízünk, akkor habverővel összekeverjük a porcukros-rumos-vajas krémmel.
Ha elkészült a krém, összeállítjuk a süteményt. Egy tepsi aljára tesszük az első mézes lapot, amit megkenünk a krém felével, erre kerül a 2. mézes lap, amire valamilyen savanykás lekvárt kenünk (én most saját készítésű meggylekvárral kentem meg), majd rá a 3. lap, arra a krém másik fele, majd rátesszük a 4. lapot.
A csokit gőz felett megolvasztjuk, 1-2 ek. étolajjal, esetleg vajjal, vagy tejszínnel, majd bevonjuk vele a sütemény tetejét. (Nekem most elég sűrű lett a csokimáz, és nem lett szép fényes, ezért villával kis hullámokat rajzoltam a tetejére, így egy kicsit jobban mutatott.)
A kész süteményt letakarjuk fóliával és 1 éjszakára hűtőszekrénybe helyezzük, hogy a lapok a krémtől megpuhuljanak. Másnap szeleteljük.
Jó étvágyat kívánok! :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése